vineri, 17 iulie 2015

Ce să nu faci când ești invitat la o nuntă

E multă vreme de când vreau să scriu despre ce ar fi potrivit să faci sau să nu faci când ești invitat la o nuntă; am avut nevoie să mă plictisesc îngrozitor în timpul unui zbor de 5 ore ca să mă apuc de treabă. Mare parte din observațiile de mai jos sunt personale, restul sunt adunate din discuțiile cu miresele mele și, în mod evident, lista rămâne deschisă.

Încep cu primirea invitației și cu onorarea ei. Caută să fii onest când răspunzi. Este de prost gust să confirmi și să anunți în ultimul moment că, de fapt, nu poți ajunge. Orice motiv ai avea să refuzi invitația, de la vacanțe deja programate sau lipsa banilor, comunică-l și, cu siguranță, va exista înțelegere. Mult mai multă decât dacă afirmi răspicat că vii, dar anunți în ajun că ți s-a stricat mașina și nu mai poți veni, sau și mai urât, nu anunți deloc. De regulă, contractele se semneaza pentru un număr de persoane și pregătirile se fac în funcție de acesta; un meniu, de exemplu, costă cel puțin 60 E, bani pe care cel care te-a invitat și căruia i-ai confirmat prezența ta la nuntă, îi plătește chiar dacă tu nu apari. Mă gândesc că intenția ta e doar să nu participi, nu și să-i produci pagubă.

Dacă ai decis că onorezi invitația, citește-o cu atenție înainte să o pui atât de bine încât să nu o mai găsești; e posibil să conțină informații referitoare la ținută, la acceptarea sau neacceptarea prezenței copiilor, hărți. Dacă scrie negru pe alb că singurul cadou agreat este prezența ta la nuntă, înseamnă că așa se dorește. Nu te simți prost că vii "cu mâna goală", simte-te prost când insiști cu plicul cu bani deși ți s-a specificat că nu e necesar.

În timpul ceremoniei nu se poartă discuții, nu se fac glume proaste și nu se vorbește la telefon. Și v-o spune cineva care n-are convingeri religioase și niciun respect pentru popi; până și eu îmi pun telefonul pe silent când decorez biserici.

Nu face fotografii continuu și nu sta în calea fotografului profesionist. Există o șansă infimă să te pricepi mai bine decât el, dar una enormă să strici un cadru bun. Închide-ți aparatul și bucură-te de moment, mai păstrează amintiri și-n memoria personală, nu numai pe hardul calculatorului.

Nu purta rochie albă sau ivoire, sunt culori rezervate mireselor. Punct.

Nu săruta mireasa lăsându-i urme de ruj sau salivă pe obraz. Machiajul acela frumos a costat ceva bani și se presupune că trebuie să rămână acolo ore întregi. E suficient să te apropii cu obrazul de obrazul ei și să trimiți un pupic în aer.

La fel și în cazul mirelui. Nu e momentul să fii foarte familiar și să-i ciufulești freza atent aranjată.

Nu te îmbufna, nu face istericale și, mai ales, nu solicita să ți se schimbe locul sau masa la care ai fost distribuit. Așezarea invitaților e o treabă foarte grea și, fără excepție, mirii au aceleași bune intenții pentru fiecare invitat, atunci când îl plasează într-un loc sau altul. Nu există mese mai importante sau mai puțin importante și nu este fizic posibil să stați toți cât mai aproape de prezidiu.

Nu fi nepoliticos cu personalul care servește, nu e nimic mai grețos decât să urli la ospătari că apa
nu-i suficient de rece sau că întârzie să-ți aducă gheața pentru whiskey.

Nu-i cere Dj-ului să pună anumite melodii sau să schimbe muzica și nici să facă dedicații speciale.

Nu îndesa bani în sânul miresei pentru că așa știi tu că se face ca să-i poarte noroc.

Nu forma rând ca să ciocnești paharele, să-i feliciți sau să le înmânezi cadoul tău mirilor; ai suficient timp și spațiu să faci asta fără să asiști la momentele lor private cu ceilalți invitați.

Nu solicita ospătarilor să-ți aducă prăjituri de la masa de deserturi pentru că nu e treaba lor.
Nu-ți umple cu vârf farfuria, nu-ți băga degetul în creme ca să le guști și nu atinge decât macaronul pe care vrei să-l mănânci. Dacă nu există spatule ca să te ajute să faci operațiunile necesare, folosește un șervețel.

Dacă ți se înmânează cartea de oaspeți și un pix, nu le trata cu indiferență. Nu trebuie să fii poet ca să încropești o urare și un gând bun.

Nu-ți șterge pantofii cu fața de masă sau cu șervetul.

Nu lăsa mărturia pe masă la plecare, e un dar din partea mirilor și, oricât de neînsemnat sau inutil ți se pare ție, ți-a fost oferit cu drag.

Nu posta pe rețelele de socializare fotografii care dezavantajează mireasa. Da, tu pari slabă și ai o postură frumoasă iar ea are ochii roșii și i se vede un pliu de grăsime, ești satisfăcută. Fii bună, e momentul ei de glorie, nu al tău.

Nu întreba "Dar de ce nu l-ai invitat și pe...", "De ce nu ți-ai strâns părul așa sau altfel?", "Dar soacră-ta de ce stă așa botoasă?", "Cât a costat fotograful? Sau florile sau bandul."

Nu-i spune miresei că arată foarte obosită. E ca și cum i-ai spune unui bărbat că are penisul mic.

Nu le spune mirilor că mai mult de 50% din mariaje se termină cu un divorț.

Găsește-ți subiecte decente de discutat cu comesenii. Nu face comentarii negative legate de calitatea mâncării sau a vinului, de frumusețea și prospețimea miresei, nu face comparații cu alte nunți, nu face publice detalii picante din relația ta cu mirele sau mireasa.

Nu bea alcool ca și când mâine n-ar mai exista. Mâine există și e ziua aceea în care te alegi cu o mare durere de cap sau afli că ți-ai dat pantalonii jos și i-ai arătat fundul mirelui.

Nu pleca acasă cu obiectele folosite la decor. Sigur că îți plac și ai vrea și tu să ai acasă un sfeșnic de sticlă sau un vas dantelat, un ceas vechi sau o carte, dar acestea nu vi se cuvin, aparțin mirilor, restaurantului sau decoratorului. Este, pe scurt, furt.
***

În mod evident, observațiile mele sunt calibrate pe evenimentele la care am eu norocul să particip sau să le înfrumusețez și, cu siguranță, mai sunt multe lucruri de adăugat la această listă. O voi completa în speranța că, la un moment dat, nunțile vor deveni doar un prilej de bucurie pentru miri și invitații lor, nu motiv de stres și nopți nedormite sau conflicte iremediabile.
Da, mariajele se pot termina cu un divorț, dar iubirea, emoțiile cererii în căsătorie, ale acceptării, gândul că dintre toți/toate te-a ales pe tine să construiți ceva al vostru, dorința de a arăta lumii întregi că sunteți fericiți împreună, toate acestea există. Și, cel puțin până nu vine altcineva cu o idee mai bună, evenimentele nupțiale sunt singurele care le adună sub o singură umbrelă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facerea de bine, futere de mamă

E acea perioadă din an când toți vrem să fim mai buni, duduie online-ul de campanii umanitare și strângeri de fonduri pentru cauze care mai ...