duminică, 14 octombrie 2012

Eu sunt mai greu de pornit


"Ești nebună!" Sigur că sunt nebună, nu-i nimic nou.
"Va fi cumplit de greu!" Sigur că-mi va fi greu, dar și-aici mi-e la fel de greu. Doar altora li se pare că mi-e ușor.
"Vin și eu după ce te instalezi tu confortabil." Deloc. Dacă vii în vizită, te tratez ca pe un musafir de seamă, dar de netezit drumul, îl netezesc doar pentru mine.
"Eu, ăstora care pleacă, le-aș retrage cetățenia și nu le-aș mai permite să se întoarcă." Norocul meu că, deocamdată, astfel de "gânditori" n-au putere de decizie...
"Nu e cam târziu? De ce nu ți-a venit ideea mai devreme?" Iaca abia azi i-a venit ei rândul, până acum am pus în practică altele.
"N-o să-ți fie dor?" Nu cred, nu mai știu pe nimeni cu numele Doru, cred că s-a săturat să-i tot spun Du-te, du-te! că s-a dus definitiv.
Eu sunt mai greu de pornit, dar când mă pornesc, devine misiune imposibilă să mă opresc. Vreau să plec, adică m-am hotărât să plec. Într-o marți pe la prânz m-am hotărât; pe cuvânt că era marți și era prânz. Mi-am luat mâinile de la ochi și de la urechi și-am privit și-am ascultat.
Și-am văzut câini vagabonzi, cerșetori la semafor, pupători de icoane și moaște, false staruri la tv, legi strâmbe, medici care iau vieți, profesori fără vocație, polițiști pasivi, minți strâmte, hoți la drumul mare, trotuare cu scuipați, muci, rahați și urină.
Și-am auzit claxoane isterice în fracțiunea de secundă imediat următoare înverzirii semaforului, zbierete ca modalitate de comunicare între părinți și copiii personali, bărbați puternici care argumentează cu pumnul, femei la fel de puternice care tânjesc să-și bage în mama un organ anatomic pe care nu-l posedă, discursuri absurde cu pretenții de adevăruri supreme, minciuni evidente, jigniri gratuite, opinii exprimate în ciuda faptului că n-au fost solicitate, fantezii sexuale verbalizate de muncitori cocoțați pe schele sau  de imberbi care și-au definitivat educația după blocuri.
Sigur că nicio societate nu e perfectă, oriunde m-aș duce, dar există, din fericire, locuri în care toate cele de mai sus nu sunt tratate ca normalitate și nici acceptate ca mod de viață, ci taxate de o comunitate care nu s-a blazat, în care indolența nu s-a cronicizat și care mai crede în valori ca politețea, exprimarea îngrijită, discreția și respectul față de cel de lângă.
Clopotul meu de sticlă a început să mă strângă iar perdeaua de la fereastra atelierului nu mai filtrează realitatea.

Așa că eu mă duc, dar nu-mi iau rămas bun încă. Nu plec mâine, nici peste o lună sau două, mai am multe lucruri frumoase de făcut AICI, mai am mult de muncit ca să las totul în ordine AICI, cu atât mai mult cu cât nu mă așteaptă nimeni cu totul pe tavă DINCOLO.

13 comentarii:

  1. Ma bucur pt tine, Maria, ca ti-ai gasit linistea prin hotararea pe care ai luat-o.
    Chiar ma gandeam, cand te-am vizitat, ca ti-e bine cu ceea ce faci, creezi frumuseti, esti intre prieteni si esti multumita.
    Bravo pentru decizie si determinare!
    Pupici!



    RăspundețiȘtergere
  2. Si tu? In ultimile luni tot mai multi au facut acelasi anunt. Pe o parte va inteleg si va sustin dar pe alta nu pot sa nu-mi doresc sa ramaneti cu mine. Oricum mult succes oriunde vei fi!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Oana Mi-e tare bine la atelier, în casa mea, cu familia mea, în preajma prietenilor mei, într-adevăr. Dar tot nu-mi ajunge :-) Te aștept în vacanță la mine! :-))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, si, daca vin in vacanta la tine, imi ma faci frumuseti? ;;)

      Ștergere
    2. Ohoho! Să vezi atunci frumuseți!!! :-)

      Ștergere
  4. @Adina Mulțumesc, draga mea. Oricum ar fi, sunt numai 2 ore de zbor cu avionul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un cetatean suparat17 octombrie 2012 la 07:54

    Mno bine ca n-ai scris de anul trecut si vii acum cu anuntul asta. Ma enervezi!:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca n-a trecut chiar un an. Pupici și îmbrățișări sunt de ajuns ca să nu mai fii enervat? :-)

      Ștergere
  6. Nu pot decât să-ți doresc tot binele din lume acolo unde te duci. O alegere mai bună nici că puteai face. Succes și să-ți construiești un castel (atelier) cel puțin la fel de frumos ca aici! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Știam eu că îți va plăcea să fiu "prietena ta din Franța" :-))))

      Ștergere
  7. Mda....si unde crezi matale ca pleci fara matura, vrajitoare, mutzutzel isteric, baba mancacioasa si tot restul de corcoboatze si catrafuse care te fac sa zambesti?? Veeezi...asta ai uitat sa spui poporului :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuuu, cum aș putea să plec fără șatra de țigani care sunteți? <3

      Ștergere
  8. În afară de câțiva oameni și niște munții mei de acolo nu mi-e dor de nimic. Silviei, fiicei mele, îi spuneam săptămâna trecută, că o rog frumos de tot, România să-i rămână doar pentru vacanță (dacă chiar nu mai poate).
    Nu simt că Anglia e țara mea pentru viitor, încă, dar nici nu mă împinge înapoi. Un lucrur este sigur, nu mai vreau ACOLO. Am să vreau un DINCOLO indiferent unde se va afla. Măcar sa am liniște.

    RăspundețiȘtergere

Facerea de bine, futere de mamă

E acea perioadă din an când toți vrem să fim mai buni, duduie online-ul de campanii umanitare și strângeri de fonduri pentru cauze care mai ...