duminică, 27 noiembrie 2011

Ziua 359. AMR 6.


O prietenă dragă își împachetează zilele acestea lucrurile. Se mută din casa în care a locuit 11 ani cu iubitul ei, casă pe care a urât-o la început, pe când i se părea că trece tramvaiul chiar prin mijlocul sufrageriei. Cu timpul, crăpăturile din pereți au fost astupate, cercevelele ferestrelor schimbate, ușile băițuite, pardoseala acoperită cu parchet, liniile de tramvai desființate. Casa urâtă și înghesuită, în care mirosea a molii s-a făcut mare, frumoasă și liniștită; atunci când o vezi pentru prima oară, te simți ca într-un stup de albine: e cald în ea, miroase a faguri și în camere plutește o lumină gălbuie ca mierea.
Ea povestea râzând în hohote ce frică îi era în primele săptămâni, când rămânea la el peste noapte. El își amintea cum o speria când se întorcea de la baie, ascunzându-se într-un hol în care nu exista nicio geană de lumină. Ea îi arăta cu drag primul fotoliu pe care l-au cumpărat împreună. El o mângâia din priviri și-i strângea palma mică, mulțumindu-i că se află în viața și-n casa lui și că i le înfrumusețează de 11 ani fără încetare.

Acum două săptămâni, ea a aflat că el nu e pregătit să-și asume reponsabilități, că are nevoie de spațiul lui, că știe că sună egoist, dar că e greu să reziste tentațiilor de afară și are de gând să guste din toate.
Chiar așa, sec și formal, chiar în moalele capului. Uitându-se direct în ochii ei, dar ignorând explozia iminentă a lacrimilor. Ținând-o de mâini, dar nesimțindu-le tremurul.

Aș încerca neplăcerile unui proces pentru vătămare corporală numai să simt deliciile unui scaun făcut bucăți în capul lui, măcar l-aș face să-l doară, l-aș înfuria groaznic și-așa ar simți și el ce simte ea...
Nu sunt sigură că-l va durea prea tare, are obrazul mult prea gros în comparație cu palul firav al vreunui scaun de la Ikea. Și urechi prea surde ca să audă:
Da, pot să înțeleg că nu mai făceați dragoste ca și cum aprindeați un foc de artificii, că era prea multă liniște în casa cu miere, că devenise plictisitoare perfecțiunea din ea, că voiai aventură și că tânjeai după tot ce se întâmpla dincolo de ferestrele voastre.
Nu, nu pot să înțeleg de ce nu ai strigat Ajutor! atunci când ai simțit că barca începe să se scufunde. Și de ce ai așteptat ca ea să se întoarcă cu spatele pentru a-ți înfige cuțitul, pe care îl ascuțeai de luni întregi, poate ani...

Viața întreagă se încheagă pe alegerile pe care le facem, nu pe greșeli. Tu ai ales să o faci pe ea să sufere și te simți un pic vinovat de alegerea ta, ba chiar te înfurii și țipi mai tare decât ea, socoți că trebuie să aibă și ea partea ei de vină. De ce n-a reușit să fie gospodină în bucătărie, doamnă în societate și târfă în dormitor ca să te țină pe tine departe de tentații?!?
Ai ales. Știi ce-ai ales?
Ai ales să vii și să pleci de la cealaltă liber, să nu mai fie nevoie să-ți pui telefonul pe silent și să-ți împlinești visurile conturate de site-urile porno pe care le accesezi.
Ai ales să începi și să termini relații motivat doar de dorința de nou, un nou din ce în ce mai scurt, din ce în ce mai superficial.
Ai ales să-ți testezi puterea de seducție ca bărbatul împlinit, stilat, sofisticat care ai devenit lângă ea.
Ai dreptate, viața e plină de tentații, mereu vei găsi afară femei mai zvelte, mai blonde, mai interesante. Dar nu realizezi că tot acolo, afară, erau bărbați mai frumoși, mai buni și mai inteligenți decât tine.
Și totuși, ea a rămas cu tine...

12 comentarii:

  1. Of, mi-au dat lacrimile, de cat de "viu" ai putut sa ma transpui in poveste. Zanule, te rog, nu te opri din scris! Nu,nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. 'Si totusi, ea te-a ales pe tine...ininte sa devii bărbatul împlinit, stilat, sofisticat care ai devenit lângă ea.'-asta facem noi cu barbatii, le evidentiem potentialul, iar lor li se urca la cap. NTZ! De nerepetat.

    Mda, in familia mea, un asemenea barbat s-a indragostit intr-o zi jumatate de altcineva, apoi s-a intors si a povestit cum s-a indragostit. Facea asta tinandu-si sotia devenita sotie de prea putin timp, aflata in pat, pentru ca tocmai pierduse o sarcina foarte dorita de ambii, si ii spunea: 'daca tu ai muri in clipa asta, eu n-as simti nimic'.

    Si sa-i spui prietenei tale ca in povestea mea, asta a fost cel mai bun lucrur care s-a intamplat, ambii de 'nedespartit' au alte familii. Iar ea, care n-a murit ca sa-i verifice ne-simtirea celuilalt, are o alta casa si mai frumoasa, un barbat si mai frumos, bun si doua fete absolut superbe.

    Nu este alt medicament, doar timpul care face ce vrem noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Habarnam. Și când te gândești că tot nu mi-a trecut pofta să-i rup un scaun în cap...:-(

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cleo. 'Si totusi, ea te-a ales pe tine...inainte sa devii bărbatul împlinit, stilat, sofisticat care ai devenit lângă ea." DA, categoric era un sfârșit mult mai bun pentru postarea mea. Cât despre bărbatul de care povestești tu, e peste puterea mea de înțelegere cum poate să facă cineva cuiva așa ceva. Mereu m-am întrebat cum se văd javrele astea în oglindă... Și știu că toate trec, dar până trec, dor ca naiba.

    RăspundețiȘtergere
  5. De cativa ani, am cu o prietena o discutie, care probabil nu se va termina niciodata. Ea sustine ca atunci cand te indragostesti, nu mai raspunzi de faptele tale si ca uneori faci lucruri nebunesti pe care inainte poate le blamai. Zice ca sunt niste procese chimice, ceva. Imi da exemplu si un caz cu o actrita de la noi, acum femeie in etate, care si-a lasat familia, copiii, tot.. pentru un alt barbat.
    Eu sustin ca nu exista asa ceva. Esti in continuare om, ai sentimente, dai dovada de empatie, de rationalitate, bun simt etc. Asta cu conditia sa fi avut toate astea si inainte de "eveniment".

    P.S: si eu te rog sa scrii in continuare. sper sa gasesti o solutie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Exactly my point, Ana: o persoană atentă la cei din jur, generoasă, rațională, stabilă emoțional și căreia îi pasă nu se îndrăgostește pur și simplu peste noapte. Există o predispoziție pentru duplicitate sau există un moment clar în care celălalt începe să caute altceva, dintr-un motiv sau altul.
    Cât despre a continua să scriu, you're far too kind :-), dar mulțumesc pentru încurajare. Probabil că voi mai scrie, nu voi lua decât o pauză cât să uit gustul de cocleală lăsat de întâmplările din ultimele săptămâni.

    RăspundețiȘtergere
  7. :( :( :( Eu îl țin și tu dai cu scaunul, da?

    RăspundețiȘtergere
  8. E prima data cand citesc ceva scris de tine si sunt si eu de acord fetele - nu te opri din scris!:)
    Despre poveste, am multe de spus, dar sunt obosita si mi-e teama ca nu as fi coerenta. Revin, mai tarziu!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Viv Mulțumesc frumos pentru vizită și vorbele bune. Venind de la cineva atât de sensibil ca tine, mă onorează. Povestea e crudă, au trăit-o multe dintre femeile pe care le cunosc, am trăit-o și eu. Poate de aceea am scris-o dintr-o suflare, nu m-am gândit prea mult. Zilele acestea voi citi pe îndelete blogul tău cu fluturi și sper ca măcar tu să nu fi trecut prin asta... Oricum, bine ne-am descoperit zic! :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am dat peste poveste din intamplare si sunt zguduita de atata nesimtire....cum sunt barbatii astia! Draga zana, te rog mai scrie-ne, am citit si alte posturi de-ale tale si cred ca ai multe de spus despre ticalosia masculina (imi pare rau ca sunt asa onesta, dar i-am cazut si eu prada de multe ori). Girl power!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim. Toate am trecut prin astfel de întâmplări, dar iată-ne acum vesele și frumoase ca niște vrăbiuțe sub soarele primăverii ăsteia care stă să vină. :-) S-au mai adunat câteva povești între timp, scriu imediat ce găsesc o picătură de timp.

    RăspundețiȘtergere

Facerea de bine, futere de mamă

E acea perioadă din an când toți vrem să fim mai buni, duduie online-ul de campanii umanitare și strângeri de fonduri pentru cauze care mai ...