miercuri, 15 ianuarie 2014

Casatoriile umaniste

Cu drag și cu ușurare anunț aici și scriu despre apariția serviciului de oficiere a ceremoniilor umaniste în România!

Scriu cu drag pentru că este o idee pusă în practică de oameni pe care îi cunosc, bine intenționați, educați și instruiți, cu minți deschise și cu dorința permanentă de a-i convinge si pe ceilalti că morala și ideea de bine nu au nimic de-a face cu religia în care te-ai născut.
Și scriu cu ușurare pentru că unuia dintre foștii iubiți i-am condiționat cererea în căsătorie de nepunerea în scenă a unei ceremonii într-o biserică, oficiată de un preot. Nu că sper să mă ceară din nou :-), doar că acum poate să vadă cu ochii lui că poți să-ți aduni familia și prietenii la loc cu
verdeață și că se pot bucura că ți-ai găsit, în sfârșit!, jumătatea într-o atmosferă care poate fi solemnă și fără fumul de tămâie, invocarea Sfântului Duh sau sfaturile anacronice din Biblie.

Și totuși ce este o ceremonie umanistă? 
În primul rând, este una simbolică, la fel ca și cea religioasă. Nu se semnează acte și nu are nicio valoare legală, singura căsătorie recunoscută de stat fiind cea oficiată în fața unui ofițer de stare civilă. 

Cine și-ar dori o astfel de ceremonie?
Cineva ca mine, de exemplu. Care am fost botezată în rit ortodox dar, de ceva vreme, nu mai cred că e cineva acolo, sus, care are grijă de mine și de celelalte 7 miliarde și ceva de indivizi câți numără omenirea. Și care nu merg la biserică decât atunci când vă aduc buchetele și lumânările. :-)
Sau cineva care consideră că legătura lui cu divinitatea nu e musai să fie intermediată de preoți, călugări, măicuțe, rabini, vestale etc.

Spre deosebire de ceremoniile religioase care depind de un orar și un loc fixe, cele laice se pot desfășura oricând și oriunde, chiar și la miezul nopții, la tine în living.
Sigur că poți purta rochie de mireasă, și femeile non-religioase visează să fie prințese și să fie salvate de Făt-Frumos pe cal alb.
Sigur că poți avea buchet din lăcrămioare, domnișoare și cavaleri de onoare, arcade din flori și scaune Chiavari care să le rupă spinările prietenilor tăi. 
Sigur că te poți încinge cu sabia de Jedi când o aștepți pe Leia să te prindă de mână, orice e posibil iar oficianții laici te pot ajuta cu organizarea. Cred că îi poți convinge și să poarte costum de Yoda... Și oricât de amuzantă e, cel puțin pentru mine,  imaginea unui oficiant sau a altuia purtând urechi ascuțit-pleoștite, nu sunt ironică. Ideea e că se poate crea o atmosferă de film sau poveste în care personaje sunteți voi, liberi și îndrăgostiți așa cum sunteți. Acum. :-) Bine, aici am fost ironică, admit.
În fine, n-o mai lungesc, ați înțeles. Și dacă nu, sunt aici, disponibilă pentru a vă oferi informații suplimentare.

***
Nu că-i fain băiatul? Până și mireasa îl soarbe din ochi...

18 comentarii:

  1. @anonim. Reformuleaza fara sa fii vulgar si-ti voi publica orice comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unul din astia a fost barbatul tau, nu? Daca apelezi la ei si il nimeresti chiar pe el de serviciu? :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar mă întrebam dacă va fi cineva atât de indiscret. :-) Ca să întâmpin orice curiozitate:
    1. nu, niciunul dintre cei de la Ceremonii Umaniste nu a fost "bărbatul" meu. (de fapt, singurul meu ex husband a devenit atât de mistic/religios/confuz încât consideră că a merge pe cărbuni încinși este cea mai de vitejie faptă pe care a făcut-o vreodată:-).
    2. Da, am ieșit o vreme cu cineva din staff dar a fost acum mulți ani și nu cred că vreunul din noi se mai emoționează nici măcar la aducerile aminte. Deci nu e niciun conflict de interese. Și, în plus, pot să îmi aleg oficiantul cu care rezonez cel mai bine, nu mi-e băgat pe gât unul anume.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce tare! Daca reusesti sa scapi de gura familiei.:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape fiecare cuplu cu care stau de vorbă pomenește de familie. Ceva sau altceva tot nu e pe placul tuturor, așa că nu e mai bine să ne raportăm la noi înșine și la ce ne reprezintă?

      Ștergere
    2. Traiesti cumva cu familia sau cu omul cu care alegi sa iti imparti zilele?

      Ștergere
  5. Draga mea, nu cred ca exista o aberatie mai mare decat aceste casatorii umaniste. In paranteza, nu toate sunt umaniste? Sau si animalele se casatorec

    RăspundețiȘtergere
  6. Am observat că 99% din comentariile care încep cu "draga mea" sunt dintr-acelea pe care nu doresc să le primesc. :-) Acum câțiva ani ți-aș fi pus un link ca să te trimit la sursă, unde poți primi informație mai mult decât suficientă ca să te pui la punct cu subiectul. Între timp, mi-am dat seama că e ineficient, întrucât aproape niciodată nu urmează un click; dacă ai presupus că știi semnificația cuvântului, de ce ți-ai mai încărca memoria cu alte "aberații"?!
    Am vești pentru tine: umanist nu e sinonim cu uman.
    Pentru umaniști, omul și valorile umane sunt mai presus de orice, ei se concentrează asupra omului ca individ aflat în căutarea adevărului și moralității în el însuși, neavând nevoie de sprijin divin.
    Așadar nu toate căsătoriile sunt umaniste, ci doar cele al căror ceremonial nu implică un ritual religios.
    Numai bine!
    PS Mi-aduc aminte de o nuntă între cățeii unor vedete TV acum ceva vreme. Or mai fi împreună?:-)

    RăspundețiȘtergere
  7. E voie si ceremonii pt casatorii gay la umanisti ? Nu ca as dori sa renunt la ideea unor ceremonii cat mai oficiale si asa ritualic bisericesti de diverse rituri, dar doar asa ca sa pot visa in voie la planificarea a mai multe ceremonii, cat mai variate, plus just in case cel cu care ma voi casatori o fi si el umanist, si va trebui sa planificam o ceremonie in plus pt el si asociatii lui, in plus de una sau chiar mai multe pt mine, (ca eu nu sunt inca super-decis cui sa apartin oficial religios), plus una asa combinata speciala pt amandoi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E voie la orice, Rudolph. Umaniștii militează și pentru libertatea de a iubi pe cine vrei. Am un feeling că vor urma multe ceremonii în comunitatea gay și, știind că sunt oameni foarte creativi și cu înclinații artistice, acestea vor fi strălucitoare.

      Ștergere
  8. P.S. Abia acum am observat si intrebarea de la sfarsitul articolului ! Da, zau, si mie imi place preotul sau ceremoniantul ala din fotografie, chiar mai tare decat ginerele ! Asta nu e bine. Eu chiar sincer sper ca acei viitori ceremonianti de la viiitoarele mele casatorii teoretice sa fie cat mai uratei posibil. Zau, asta mi/ar mai lipsi, sa stau si eu si consortul tragand ocheade tocmai la seful de ceremonie, si fantazand la un posibil 3-way dupa receptie ! Zau, chiar si la umanisti, nu cred ca asa ceva ar fi totusi recomandabil. Cel putin nu chiar asa in ziua nuntii si portiunea initiala a lunii de miere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-)))))) Cred că și o măicuță ar trage câteva ocheade oficiantului nostru.

      Ștergere
  9. Eu as vrea! Le-am scris dar pretul mi sa parut enorm...400 euro pt Anca si 600 daca alegem alt oficiant. Imi pare f rau pt ca mi-am dorit f mult aceasta ceremonie si faptul ca nu ne-o permitem ne va impinge fix "sub patrafir"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Andreea Nu știam ce tarife au. Dacă în toate sutele acestea de euro intră doar speech-ul și certificatul de căsătorie umanistă, într-adevăr, nu e chiar o suma neglijabilă. Dar dacă aveți parte de intregul set-up (scaune, "altar", flori etc), atunci e rezonabil. Nu aveți și voi un prieten, o rudă cu talent actoricesc sau măcar cu abilitatea de a ține un discurs?

      Ștergere
  10. Buna, as avea si eu o intrebare. Pentru ceremonia umanista este necesar ca oficiantul sa fie o persoana pregatita, sau un prieten apropiat poate oficia ceremonia? Din cate am inteles este o ceremonia simbolica, neavand nicio insemnatate legala. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere

Facerea de bine, futere de mamă

E acea perioadă din an când toți vrem să fim mai buni, duduie online-ul de campanii umanitare și strângeri de fonduri pentru cauze care mai ...